Portada del sitio > Movimientos > Nebulosa Griega: Δελτίο #7, ειδήσεις δεύτερου μισού του Μάρτη 2017

Nebulosa Griega: Δελτίο #7, ειδήσεις δεύτερου μισού του Μάρτη 2017

Sábado 15 de abril de 2017, por Nebulosa

Η εκπομπή Nebulosa Gr συνιστά προϊόν συνεργασίας των αυτοοργανωμένων κινηματικών σταθμών «Ράδιο Ψαλίδι» (Ρέθυμνο, http://psalidi.espivblogs.net/) και «KeHuelga Radio (Πόλη του Μεξικού, http://kehuelga.net/). Μεταδίδεται στις 14:00 και στις 18:00 ώρα Ελλάδας στη ζώνη αντιπληροφόρησης στο «Ράδιο Ψαλίδι» και κάθε Τρίτη στη 13:00 ώρα Μεξικού στο «KeHuelga Radio» στο διαδίκτυο και στα 102,9 FM.

Θέματα:

1. Οαχάκα: Ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και τα αιολικά πάρκα
2. Αποφυλάκιση συντρόφου από το Σαν Σεμπαστιάν Μπατσαχόν
3. Το καραβάνι για δίκαιο μισθό και αξιοπρεπή ζωή φτάνει στη Πόλη Τέρας
4. Ανακοίνωσης των Ζαπατίστας για τη στήριξη των καταδιωκόμενων στον πλανήτη
5. Τριάντα μήνες αναζητώντας τους αγνοούμενους της Αγιοτσινάπα
6. Το μεξικανικό κράτος απορρίπτει τις υποδείξεις του Παναμερικανικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Αγιοτσινάπα
7. Τρίτη συνάντηση ελεύθερων και κοινοτικών μέσων ενημέρωσης
8. Τσιάπας: εκστρατεία για τη μνήμη και την ελπίδα στην κοινότητα του Ακτεάλ
9. Οαχάκα: συλλήψεις υπερασπιστών κοινοτικής γης
10. Δολοφονίες δημοσιογράφων
11. Εκστρατεία ενάντια στον Νόμο Εθνικής Ασφαλείας
12. Παράνομη καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στο Μεξικό
13. Ο αγώνας των δασκάλων
14. Οι δικαστές εγκρίνουν το «νόμο της ράβδου» στην Πολιτεία του Μεξικού
15. Κολομβία: ναι στο νερό όχι στο χρυσό!

Το ηχητικό αρχείο της Nebulosa Gr στο mixcloud (με παραπομπές στους συνδέσμους των κειμένων στο indymedia): HYPERLINK "https://www.mixcloud.com/nebulosa-ellinika/" https://www.mixcloud.com/nebulosa-ellinika/ και το ηχητικό αρχείο με τα κείμενα στην ιστοσελίδα του αδερφού μας ραδιοφώνου KeHuelga (κατεβάζετε το ηχητικό πατώντας δεξί κλικ πάνω στο play και στη συνέχεια «αποθήκευση ήχου»): HYPERLINK "http://kehuelga.net/spip.php?rubrique72" http://kehuelga.net/spip.php?rubrique72

**********
Γεια χαρά. Η ομάδα του δελτίου αντιπληροφόρησης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική «Nebulosa» μαζί με την ομάδα του αυτοοργανωμένου κινηματικού ραδιοφώνου του Ρεθύμνου «Ράδιο Ψαλίδι» αποτίμησε ως θετική και ωφέλιμη την εμπειρία των έξι πιλοτικών εκπομπών. Ως εκ τούτου αποφάσισαμε τη συνέχιση του εγχειρήματος ως ελάχιστη συμβολή στον τομέα της αντιπληροφόρησης πέραν της Ευρώπης, όπου αναδεικνύονται ωμότερα τα σημεία αιχμής του διεθνούς φιλελευθερισμού, θέτοντας αναπόφευκτα διλήμματα: ζωή, αξιοπρέπεια, άρα αγώνας, ή θάνατος και απαξίωση. Θεωρούμε ότι η καταγραφή των επιθέσεων και των αντιστάσεων, καθώς και της δόμησης ελεύθερων χώρων στις πολεμικές συνθήκες που βιώνει το Μεξικό και η Λατινική Αμερική είναι σημαντικό κομμάτι της αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους πληθυσμούς και αναγκαία διδαχή για τον κόσμο του αγώνα που βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Ευρώπης.

Η 7η Nebulosa μεταφράζει και μεταδίδει δύο δελτία αντιπληροφόρησης τους προγράμματος Nebulosa από το κινηματικό ραδιόφωνο KeHuelga στην Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς στην Πόλη Τέρας που καλύπτουν τις ειδήσεις του δεύτερου μισού του Μάρτη 2017. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση.


1. Οαχάκα: Ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και τα αιολικά πάρκα

Ιθαγενείς διαφορετικών φυλών (Binnizá, Ikoots, Mixes, Chontales και Zoques) κατέθεσαν από κοινού προσφυγή με στόχο να προστατέψουν τα δικαιώματα των ιθαγενικών λαών του Ίστμο του Tehuantepec στην Οαχάκα απέναντι στην απειλή δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης.

Στις 17 Μάρτη πάνω από 1.800 εκπρόσωποι ιθαγενικών λαών και 11 οργανώσεις από 10 δήμους (Juchitán, Ixtepec, San Blas Atempa, San Francisco del Mar, San Francisco Ixhuatán, San Mateo del Mar, Santa María Xadani, Tapanatepec, Tehuantepec και Zanatepec) αποφάσισαν να συγκροτήσουν τη «Συσπείρωση Ιθαγενικών Λαών του Ίστμο Οαχάκας για την Υπεράσπιση της Κοινοτικής Γης» ώστε να προστατέψουν τα συλλογικά τους δικαιώματα ως λαοί, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στους νέους σχεδιασμούς έργων υποδομής από ιδιωτικές εταιρείες και τα 22 νέα αιολικά πάρκα, που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση 1.900 ανεμογεννητριών.

Στα τελευταία 10 χρόνια που έχει επιβληθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην περιοχή, η αιολικές εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τίποτα από τους δημοτικούς φόρους που τους αναλογούν, ούτε έχουν υλοποιήσει το κοινωνικό έργο για το οποίο δεσμεύτηκαν. Η υπόσχεση ότι η αιολική ενέργεια προοριζόταν για το λαό ήταν ένα μεγάλο ψέμα, καθώς η ενέργεια μεταπωλείται σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της τροφής, των κατασκευών και των εξορύξεων.

Επιπλέον τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά: μονοπώληση και σφετερισμός της γης, υψηλά επίπεδα φτώχειας, αύξηση της ανισότητας και της περιθωριοποιήσης, ανεργία, μείωση της αγροτικής παραγωγής και αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος.


2. Αποφυλάκιση συντρόφου από το Σαν Σεμπαστιάν Μπατσαχόν

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από το εχίδο τουΣαν Σεμπαστιάν Μπατσαχόν μας πληροφορούν με ικανοποίηση ότι ο σύντροφος Εμίλιο Χιμένες Γκόμες αφέθηκε ελεύθερος μετά τον εγκλεισμό του σε φυλακή της Τσιάπας. Θυμίζουν ότι παραμένουν έγκλειστοι ακόμη δυο σύντροφοι, οι Εστέμπαν Γκόμες Χιμένες και Σαντιάγο Μορένο Πέρες. Οι σύντροφοι συνελήφθησαν αυθαίρετα επειδή υπερασπίζονται τους φυσικούς πόρους της κοινοτικής γης τους και λόγω της δέσμευσής τους στον αγώνα ενάντια στις πράξεις της κακής κυβέρνησης.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Τα εχίδος συνιστούν μορφή συλλογικής ιδιοκτησίας. Ανήκουν σε συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών οι οποίες αποφασίζουν τη διαχείριση της γης μέσα από τη συνέλευση του εχίδο. Η ύπαρξη των εχίδος συνιστά θρίαμβο της Μεξικανικής Επανάστασης του 1910 και έχει τεθεί σε κίνδυνο από το 1992 με τη μεταρρύθμιση του περίφημου άρθρου 27 που επέτρεπε την πώληση και ιδιωτικοποίησή τους. Από το 1992 μέχρι σήμερα η αντίσταση των εχιδατάριος, δηλαδή των κατόχων εχίδος, είναι συνεχής.


3. Το καραβάνι για δίκαιο μισθό και αξιοπρεπή ζωή φτάνει στη Πόλη Τέρας

Μετά την περιοδεία τους σε 9 πολιτείες του Μεξικού, το Καραβάνι του Ανεξάρτητου Εθνικού Συνδικάτου Δημοκρατικών Αγροτικών Εργατών και Εργατριών του Σαν Κιντίν έφτασε στην Πόλη Τέρας για να καταστήσει περισσότερο εμφανείς τις διεκδικήσεις του.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μπροστά στη Γενική Εισαγγελία, όπου οι γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας για να απαιτήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διεξάγει πραγματική έρευνα για τα γεγονότα στις 26 και 27 Σεπτέμβρη 2014 και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της εξαφάνισης των 43 φοιτητών.

Οι εργάτες και οι εργάτριες ενώθηκαν με τους γονείς, με αγροτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και φοιτητές αγροτικών ακαδημιών και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το αντιμνημείο που έχει στηθεί για τους 43 φοιτητές. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την κεντρική συγκέντρωση στο μνημείο της Επανάστασης. Εκεί, διάφορες οργανώσεις καλωσόρισαν το καραβάνι. Ανάμεσά τους ήταν το Εθνικό Συντονιστικό του Σχεδίου Αγιάλα, το Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και το Μεξικανικό Συνδικάτο της αντίστοιχης ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με προεδρικό διάταγμα το 2009.

Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι του καραβανιού επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους που περιλαμβάνουν κοινωνική ασφάλιση, εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης προς τις εργάτριες, σεβασμό προς το συνδικάτο τους και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που προστατεύουν τους εργοδότες. Κάλεσαν στην συγκρότηση εθνικού συνδικάτου εργατών και εργατριών καθώς και την υιοθέτηση των αιτημάτων τους από όλους του εργάτες και τις εργάτριες της χώρας. Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου καταγγέλλουν ότι το μόνο αίτημα που έχει ικανοποιηθεί από τις μαζικότατες κινητοποιήσεις τους το 2015 ήταν η καταχώριση της οργάνωσής τους ως συνδικάτο. Κατά τ’ άλλα οι εργασιακές συνθήκες στο Σαν Κιντίν έχουν χαρακτήρα δουλείας με μεροκάματο στα 80 πέσος.


4. Ανακοίνωσης των Ζαπατίστας για τη στήριξη των καταδιωκόμενων στον πλανήτη

Στις 18 Μάρτη οι σύντροφοί μας Εξεγερμένοι Υποδιοικητές Μοϊσές και Γκαλεάνο γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τις εξελίξεις σε σχέση με τις δράσεις στήριξης «όσων καταδιώκονται και χωρίζονται από τείχη».

Υπό τον τίτλο «Ο πρώτος από όσους θ’ ακολουθήσουν» οι υποδιοικητές γράφουν ότι «είναι ήδη έτοιμος ο πρώτος τόνος ζαπατιστικού καφέ για την εκστρατεία «Η αντίσταση, η εξέγερση, η αλληλεγγύη από τα κάτω και αριστερά απέναντι στα τείχη του Κεφαλαίου [...] Αυτός ο πρώτος τόνος συγκεντρώθηκε με συμμετοχή των πέντε καρακόλ, με τα ζαπατιστικά Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησής τους, τους Αυτόνομους Δήμους (MAREZ) και τις συλλογικότητες των κοινοτήτων και ήδη βρίσκεται στο CIDECI-Πανεπιστήμιο της Γης στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κασας, στην πολιτεία της Τσιάπας στο εξεγερμένο Μεξικό».

Ο καφές, καθώς και η εν εξελίξει συγκέντρωση των ζαπατιστικών έργων τέχνης που συμμετείχαν στο φεστιβάλ CompArte έχουν ως στόχο να ενισχύσουν ομάδες και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη στήριξη των εκτοπισμένων σε όλο τον πλανήτη.

H πλήρης ανακοίνωση βρίσκεται μεταφρασμένη στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του (EZLN) enlace zapatista (http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2017/03/17 Η-πρώτος-από-όσους-θ-ακολουθήσουν/) και στο athens indymedia ( HYPERLINK "https://athens.indymedia.org/post/1570704/" https://athens.indymedia.org/post/1570704/).


5. Τριάντα μήνες αναζητώντας τους αγνοούμενους της Αγιοτσινάπα

Στις 25 και 26 Μάρτη οι γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών της αγροτικής ακαδημίας «Σαν Ισίδρο Μπούργος» στην Αγιοτσινάπα του Γκερρέρο πραγματοποίησαν μια σειρά εκδηλώσεων στη Πόλη Τέρας και σε άλλα μέρη του πλανήτη για να απαιτήσουν την επιστροφή των 43 φοιτητών έπειτα από 30 μήνες εξαναγκαστικής εξαφάνισης. Από τις δεκάδες δράσεις σημειώνουμε δύο.

Η πρώτη έλαβε χώρα στις 26 Μάρτη στο Παρίσι της Γαλλίας με τις συμμετοχή της Μαρίας δε Χεσούς Τλατέμπα Μπέγιο, μητέρας του αγνοούμενου φοιτητή Χοσέ Εδουάρδο Μπαρτόλο Τλατέμπα, καθώς και τη συμμετοχή του Αλφρέδο Λόπες Κασανόβα, μέλος της συλλογικότητας «Ίχνη της Μνήμης». Στη διάρκεια της δράσης η Μαρία δε Χεσούς τόνισε ότι το κράτος έχει την ευθύνη για την εξαφάνιση γιατί συνεχίζει τον πόλεμο και γιατί υπάρχει στοχοποίηση των αγροτικών ακαδημιών. Ζήτησε επίσης από τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν τους γονείς και την αναζήτηση των 43.

Η δεύτερη δράση που θέλουμε να σημειώσουμε έλαβε χώρα στην Πόλη του Μεξικού με πορεία από το αντιμνημείο για τους 43. Στο τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση όπου καταγγέλθηκε ότι το μεξικανικό κράτος δεν θέλει να διερευνηθεί το περιστατικό και δεν έχει δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το πού βρίσκονται οι 43 φοιτητές. Μια από τις μητέρες των αγνοουμένων σημείωσε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο του Παναμερικανικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουάσιγκτον στις 17 Μαρτίου δεν είχε επιτυχία. Όπως είπε οι ίδια «αυτοί είναι άνθρωποι είναι ψεύτικοι και ψεύτες και ήθελαν να μας εξαπατήσουν εξαρχής. Τον Οκτώβρη ήθελαν να μας παραδώσουν σώματα που δεν ανήκαν στα παιδιά μας, λέγοντας ότι ήταν οι φοιτητές, αλλά χάρη στους ειδικούς από την Αργεντινή μάθαμε ότι δεν ήταν τα παιδιά μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε εδώ και 30 μήνες».

Από τη μεριά της η Μαρικάρμεν Κρουζ, μητέρα του Χόρχε Ανίμπαλ Κρουζ Μεντόζα απεύθυνε μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Εγώ θέλω να πω στο γραμματέα εσωτερικών ότι αυτό το ιστορικό ψέμα που ανέτρεψε τη δήθεν ιστορική αλήθεια αποκαλύφθηκε από τη στιγμή που οι ειδικοί παρουσίασαν τις εκθέσεις τους ότι τα σώματα που μας παραδόθηκαν δεν ήταν των παιδιών μας. Καλύτερα να μας πουν την αλήθεια. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Πένια Νιέτο, ήξερε τις επιθέσεις εξαρχής, επειδή σε μια απ’ αυτές συμμετείχε το ναυτικό και ο στρατός. Εγώ ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου ότι θα γυρνάω φωνάζοντας στους δρόμους γιατί ήμουν ευτυχισμένη με τα παιδιά μου».

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Οι αγροτικές ακαδημίες δασκάλων ιδρύθηκαν στη δεκαετία του 1930 στις πολιτείες του νοτιοδυτικού Μεξικού, οι οποίες παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό αναλφαβητισμού. Στόχος τους ήταν να γαλουχήσουν ηγέτες κοινοτήτων και δασκάλους που θα διέδιδαν τα ιδεώδη της Μεξικανικής Επανάστασης 1910-1921 κατά της μεγάλης γαιοκτησίας και της Εκκλησίας, υπέρ της οργάνωσης αγροτών και εργατών, και της αυτοδιοίκησης των κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο οι φοιτητές τους έχουν συμμετάσχει σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα. Και πλέον είναι ενοχλητικοί. Οι σχολές συστηματικά υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν και οι φοιτητές στοχοποιούνται. Τα ιδεώδη της επανάστασης δεν εξυπηρετούν πλέον τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του Μεξικού που ψάχνουν υπάκουους και συναινετικούς αγρότες και εργάτες.


6. Το μεξικανικό κράτος απορρίπτει τις υποδείξεις του Παναμερικανικού
Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Αγιοτσινάπα

Οι γονείς των 43 έχουν ανοίξει μια νομική διαμάχη στο Παναμερικανικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε το μεξικανικό κράτος να αποδεχτεί τις υποδείξεις της Διεπιστημονικής Ομάδας Ειδικών που είχε εντοπίσει υπευθυνότητα του στρατού για την εξαφάνιση των φοιτητών καθώς και σοβαρές παρατυπίες ως προς τη διερεύνηση του επεισοδίου.

Στις 17 Μάρτη πραγματοποιήθηκε ακρόαση στην έδρα του συμβουλίου στην Ουάσιγκτον στην οποία συμμετείχαν τέσσερις εκπρόσωποι των γονιών με πληρεξούσιους δικηγόρους, καθώς και εκπρόσωπος του μεξικανικού κράτους. Οι γονείς τόνισαν ότι δεν έχουν πάρει σαφείς απαντήσεις, ότι το μόνο που έχει κάνει το μεξικανικό κράτος είναι η συγκάλυψη των αρμόδιων κρατικών υπαλλήλων κι ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους τους συγγενείς αγνοουμένων της χώρας να συνεχίσει το Συμβούλιο να παρακολουθεί το περιστατικό μέχρι την επιστροφή των φοιτητών και την αποκάλυψη όσων συνέβησαν στις 26 και 27 Σεπτέμβρη 2014.

Από τη μεριά του το μεξικανικό κράτος συνεχίζει να υποστηρίζει τα περί «ιστορικής αλήθειας» που υποτίθεται πως βρήκε τα σώματα των φοιτητών στα ανθρώπινα κατάλοιπα της χωματερής της Κοκούλα, ενώ ότι αργεντίνικη αποστολή Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας αποκάλυψε ότι δεν έχουν καμία σχέση. Παρά το κατάφορο ψέμα, αυτή είναι η εκδοχή που έρχεται πιο βολική για μια τάξη πολιτικών που έχει μετατρέψει τη διαφθορά σε τρόπο διακυβέρνησης.


7. Τρίτη συνάντηση ελεύθερων και κοινοτικών μέσων ενημέρωσης

Μεταξύ 16 και 19 Μάρτη ολοκληρώθηκε η Τρίτη Συνάντηση Ελεύθερων και Κοινοτικών Μέσων Ενημέρωσης στο Nochixtlán στην πολιτεία της Οαχάκα. Έλαβαν χώρα συζητήσεις ολομέλειας, εργαστήρια και ομάδες εργασίας για ζητήματα που αφορούσαν βασικές τεχνικές για το ραδιόφωνο, το στήσιμο κοινοτικών ραδιοφώνων, το streeming, εργαλεία έρευνας και ασφάλειας, πολιτικής διαμόρφωσης, καθώς και θέματα σχετικά με τους κινδύνους των μελών των ελεύθερων μέσων. Ιδιαίτερα αναφορικά με τον κίνδυνο και τη βία που δέχονται οι γυναίκες μέλη, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Δικτύου Ασφαλείας για γυναίκες στα ελεύθερα μέσα, στο οποίο οι συντρόφισσες θα μπορούν να βρουν την κατανόηση, την ασφάλεια και τη στήριξη για να πραγματοποιούν καταγγελίες για κάθε μορφή βίας που δέχονται.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 μέσα επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε στο Nochixtlán ως τμήμα της αλληλεγγύης προς τη συγκεκριμένη κοινότητα που δέχτηκε βάναυση καταστολή από τους μπάτσους στις 19 Ιουνίου 2016. Θυμίζουμε ότι εκείνη τη μέρα οι μπάτσοι επιτέθηκαν με όπλα στο μπλόκο των δασκάλων του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση που διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο για τη σύλληψη δυο ηγετών τους απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. Η ολοήμερη μάχη άφησε 9 νεκρούς, 23 συλληφθέντες και πολυάριθμους τραυματίες.

Στη διακήρυξη των μέσων ενημέρωσης στο τέλος της συνάντησης κατήγγειλαν, ανάμεσα στα άλλα, την επίθεση που δέχεται το Ράδιο Ζαπότε από τη διοίκηση της Εθνικής Σχολής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας από το Γενάρη του 2016 που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της, καθώς και την επίθεση στο Regenaración Radio του οποίου το στούντιο καταληστεύτηκε στις 7 Μάρτη, την επίθεση που έχει δεχτεί το Λαϊκό Εργαστήριο Ελεύθερων Μέσων από την κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού, καθώς και τη συνεχή επίθεση προς το κοινοτικό ραδιόφωνο «Λόγια του λαού της βροχής» από την ίδρυσή του το 2014, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Όλμος Γκαρσία και του Αγκουστίν Πάβια Πάβια το 2016.

Τα ελεύθερα μέσα δήλωσαν ότι ενώνουν τις φωνές και τους αγώνες τους με τους γονείς των 43 αγνοούμενων της Αγιοτσινάπα και την Εθνική Αποστολή Αναζήτησης Αγνοουμένων Ατόμων, ότι τάσσονται κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων, καθώς και ενάντια στις ποινές, τα πρόστιμα και την λογοκρισία που επιβάλλει η μεταρρύθμιση του νόμου για τις τηλεπικοινωνίες. Τάσσονται υπέρ της ορατότητας και της αναγνώρισης των γυναικών μελών των ελεύθερων και κοινοτικών μέσων, των προβληματικών και των καταγγελιών τους και τέλος απαιτούν την παύση κάθε επίθεσης ενάντια στα ελεύθερα και κοινοτικά μέσα, τονίζοντας ότι καμιά επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.


8. Τσιάπας: εκστρατεία για τη μνήμη και την ελπίδα στην κοινότητα του Ακτεάλ

Στις 23 Μάρτη η οργάνωση «Λας Αμπέχας του Ακτεάλ» ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φράυμπα στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας την έναρξη της εκστρατείας «Ακτεάλ: Ρίζες, Μνήμη και Ελπίδα». Η εκστρατεία λαμβάνει χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή του Ακτεάλ στις 22 Δεκέμβρη 1997, στην οποία μια παραστρατιωτική ομάδα εισέβαλε στην εκκλησία όπου είχαν καταφύγει οι κάτοικοι του χωριού αφήνοντας 45 νεκρούς σε μια θηριωδία που κράτησε έξι ώρες. Ανάμεσα στους δολοφονημένους ήταν 14 ανήλικοι και 20 γυναίκες, εκ των οποίων 4 έγκυοι. Η εκστρατεία, εκτός από την ανάδειξη του γεγονότος και τη σύνδεση με άλλους αγώνες στο Μεξικό, επιδιώκει να κατονομάσει τους υλικούς και ηθικούς αυτουργούς της σφαγής και να απαιτήσει από το μεξικανικό κράτος να αναγνωρίσει ότι το επεισόδιο συνιστά κρατικό έγκλημα και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και να καταγγείλει ότι το μεξικανικό κράτος δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβούν ανάλογα περιστατικά.

Η εκστρατεία θα διαρκέσει 9 μήνες αρχίζοντας στις 23 Μάρτη και θα διαρκέσει μέχρι την τελετή μνήμης των 20 χρόνων από τη σφαγή στις 20, 21 και 22 Δεκέμβρη στο Ακτεάλ.


9. Οαχάκα: συλλήψεις υπερασπιστών κοινοτικής γης

Τέσσερις κάτοικοι της ιθαγενικής κοινότητας Σαν Μπλας Ατέμπα υπέστησαν αυθαίρετη σύλληψη στις 27 Μάρτη και ακόμη δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται. Δυο μέρες πριν, οι κάτοικοι απομάκρυναν με ειρηνικό τρόπο τον εξοπλισμό που έσκαβε στο λόφο τους για την κατασκευή αιολικού υποσταθμού της γραμματείας Εθνικής Άμυνας και για την κατασκευή του αεροδρομίου του Ixtepec. Ο λόφος αποτελεί κομμάτι της κοινοτικής τους γης και τα έργα γίνονται παράνομα, χωρίς την έγκριση της κοινότητας. Τα αγνοούμενα άτομα πραγματοποιούσαν επιθεώρηση της κοινοτικής τους γης όταν απήχθησαν από τη δημοτική αστυνομία.

Ο Συσπείρωση Ιθαγενικών Λαών του Ίστμο Οαχάκας για την Υπεράσπιση της Γης έκανε επείγουσα έκκληση για την άμεση επιστροφή των τεσσάρων ιθαγενών της φυλής Ζαποτέκας και για την άμεση ακύρωση των έργων στο λόφο. Εκφράζουν φόβους για τη ζωή των συντρόφων.


10. Δολοφονίες δημοσιογράφων

Το Μάρτη καταγράφηκαν τρεις δολοφονίες δημοσιογράφων, καθιστώντας σαφές ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι από τα πιο επικίνδυνα στο Μεξικό. Στις 2 Μάρτη εκτελέστηκε ο δημοσιογράφος Σεσίλιο Πινέδα στην πόλη Αλταμιράνο του Γκερρέρο· στις 19 Μάρτη βρέθηκε κατακρεουργημένος ο Ρικάρντο Μονλούι, δημοσιογράφος των εντύπων «El Político» και «El Sol de Córdoba» στη Βερακρούζ· τέλος στις 23 Μάρτη δολοφονήθηκε με πυροβόλο όπλο στην Τσιουάουα η Μιροσλάβα Μπρίτς, ανταποκρίτρια της εφημερίδας «La Jornada».

Σύμφωνα με την οργάνωση «Άρθρο 19» από το 2000 έχουν δολοφονηθεί 103 εργαζόμενοι σε μέσα επικοινωνίας, εκ των οποίων οι 13 στην Τσιουάουα, καθιστώντας τη συγκεκριμένη πολιτεία τη δεύτερη σε δολοφονίες δημοσιογράφων μετά τη Βερακρούζ. Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι σε ποσοστό 99,75 τοις εκατό επικρατεί απόλυτη ατιμωρησία για τις δολοφονίες, δίνοντας ξεκάθαρο κίνητρο για τη συνέχισή τους. Σε ηχητικό αρχείο από συνέντευξη του δικηγόρου της οργάνωσης σχολιάζεται ότι παρά το ότι τις επιθέσεις διαπράττουν και ιδιώτες, οργανωμένο έγκλημα και κόμματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους οι δολοφονίες διαπράττονται από κρατικούς αξιωματούχους, που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2009 μέχρι το 2015 που βγήκε η τελευταία έκθεση της οργάνωσης παρατηρούν αύξηση κάθε τύπου επιθέσεων ενάντια σε δημοσιογράφους. Οι επιθέσεις εκτοξεύονται κατά τις προεκλογικές περιόδους. Οι δήθεν προσπάθειες για επίλυση των περιστατικών παρουσιάζουν σοβαρές ανωμαλίες, με άτομα που ομολογούν την εμπλοκή τους ύστερα από βασανιστήρια.

Στις 25 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν πορείες που καλέστηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Γουαναχουάτο, την Τσιουάουα, το Νουέβο Λεόν, το Ταμπάσκο, τη Σονόρα και την Πόλη Τέρας. Στην Πόλη Τέρας η πορεία ξεκίνησε από τον Άγγελο της Ανεξαρτησίας και κατέληξε στη Γενική Εισαγγελία όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διερεύνηση των επιθέσεων ενάντια σε δημοσιογράφους και την ουσιαστική λειτουργία των Μηχανισμών Προστασίας. Οι καταγγελίες που έχει η Γενική Εισαγγελία για επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους έχουν φτάσει τις 798.

11. Εκστρατεία ενάντια στον Νόμο Εθνικής Ασφαλείας

Μέχρι τις 30 Απρίλη το Κογκρέσο επιδιώκει να ψηφίσει τον Νόμο Εθνικής Ασφαλείας που πρόκειται να κανονικοποιήσει την παρουσία του στρατού στους δρόμους ενάντια στον πληθυσμό, δίνοντάς του το ελεύθερο να παρεμβαίνει σε ειρηνικές διαδηλώσεις, να ερευνά περιστατικά, να λαμβάνει ψηφίσματα και καταγγελίες, και να συλλαμβάνει «υπόπτους». Ενάντια σε αυτή την εξέλιξη, συλλογικότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικές και ακαδημαϊκές οργανώσεις εγκαινίασαν εκστρατεία ενημέρωσης και δράσης για την αποτροπή ψήφισης του νόμου. Σύμφωνα με το βίντεο της εκστρατείας, ο πρόεδρος θα μπορεί να μπορεί να ενεργοποιήσει την ισχύ του νόμου χωρίς την έγκριση του κογκρέσου και να χρησιμοποιήσει το στρατό κατά το δοκούν.

Από την έξοδο του στρατού στους δρόμους με τον υποτιθέμενο πόλεμο του Φελίπε Καλντερόν ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα το 2006 οι συνθήκες ασφάλειας του πληθυσμού έχουν χειροτερεύσει και η βία έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα. Μέσα σε δύο χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2008 ο δείκτης δολοφονιών αυξήθηκε από 8 για κάθε 100.000 κατοίκους σε 24.


12. Παράνομη καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στο Μεξικό

Επιβεβαιώθηκε η παράνομη καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στους δήμους Hopelché και Καμπέτσε σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας, Ασφάλειας και Ποιότητας. Το πιο εξοργιστικό ωστόσο είναι η παραδοχή ότι η υπηρεσία επέτρεψε την πώληση του παράνομου καλαμποκιού, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ατιμωρησίας ανοίγοντας το δρόμο για νέες παραβιάσεις στην καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Στις 26 Μάρτη κάτοικοι Μάγια της περιοχής Λος Τσένες διακήρυξαν την ανυπακοή τους προς της αρχές, την απόρριψη της συγκεκριμένης καλλιέργειας, την κατάστρωση σχεδίου αντιμετώπισης σύμφωνα με τις αρχές και τα έθιμά τους, και την άρνηση της πρότασης διαβούλευσης από τις αρχές σε σχέση με το θέμα.


13. Ο αγώνας των δασκάλων

Πάνω από 700 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την αντίδρασή τους απέναντι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στην Οαχάκα, το Γκερρέρο, την Τσιάπας και το Μιτσοακάν όπου οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ήταν πολύ δυναμικές αυτή η εξέλιξη αποτράπηκε.
Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καταγγέλλουν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν κινηθεί νομικά, οι διαδικασίες καθυστερούν ηθελημένα και στις δίκες που έχουν κερδηθεί δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις. Ο αγώνας τους συνεχίζεται.


14. Οι δικαστές εγκρίνουν το «νόμο της ράβδου» στην Πολιτεία του Μεξικού

Εδώ και μερικές μέρες ιθαγενικοί λαοί όπως οι σύντροφοι στη Xochicuatla και οι συντρόφισσες από το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης στο Ατένκο διεξάγουν μια νομική μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτρέψουν την έγκριση του «νόμου της ράβδου», ο οποίος θα επιτρέψει στις αστυνομικές δυνάμεις τη χρήση όπλων ενάντια σε διαδηλωτές στην Πολιτεία του Μεξικού.

Στην τακτική συνεδρίαση στις 23 Μάρτη οι φωτισμένοι δικαστές μετέτρεψαν την αίθουσα του δικαστηρίου σε άντρο εμπορίου ναρκωτικών, κι αφότου έκαναν μια υποτιθέμενη ανάλυση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων που ορίζει ο Νόμος Ρύθμισης της Χρήσης Βίας στην Πολιτεία του Μεξικού ενέκριναν ότι οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία για τον έλεγχο ταραχών και την επαναφορά της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης. Θα πίπτει ράβδος αν οι λαϊκές συνελεύσεις απειλούν και αμφισβητούν τις αρχές, όταν οι μπάτσοι θεωρούν τους διαδηλωτές προκλητικούς και όπως φαίνεται θα πίπτει ράβδος γενικά σ’ όσους διαδηλώνουν.

Διεθνείς ειδήσεις


15. Κολομβία: ναι στο νερό όχι στο χρυσό!

Στις 26 Σεπτέμβρη οι κάτοικοι της Καχαμάρκα στην Κολομβία εναντιώθηκαν στην κατασκευή ανοιχτού μεταλλίου που θέτει σε κίνδυνο 161 ποτάμια που δίνουν νερό σε 27 κοινότητες στην Κολομβία. Η εταιρεία που σκοπεύει να πραγματοποιήσει το έργο είναι η πολυεθνική Anglo Gold Ashanti, που διακηρύσσει ότι θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού στη Νότια Αμερική. Η εναντίωση στο μεταλλείο ήταν σχεδόν καθολική, καθώς σχεδόν το 97 τοις εκατό των κατοίκων είπαν όχι στα μεταλλεία, ναι στα ποτάμια και τη ζωή.

**************

Εδώ ολοκληρώνονται το 7ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του δεύτερου μισού του Μάρτη 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κινηματικό ραδιόφωνο KeHuelga από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο KeHuelga για την εκπομπή μας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego!

Comentar este artículo